Идентифицирайте и избягвайте скритите захари в храните

Скритите захари се крият в много храни, дори в тези, които на пръв поглед изглеждат здравословни. Прекомерният прием на захар може да доведе до различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. За да направите информиран избор относно това, което ядете, е изключително важно да се научите да идентифицирате и избягвате скритите захари в диетата си.

Разбиране на скритите захари

Скритите захари са захари, които се добавят към хранителните продукти по време на обработката, често за подобряване на вкуса им или удължаване на срока им на годност. Тези захари може да не бъдат веднага разпознати, защото имат различни имена на етикетите на храните.

Обичайни имена за скрити захари

  • Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза
  • Декстроза
  • Фруктоза
  • Глюкоза
  • лактоза
  • малтийски
  • захароза
  • Царевичен сироп
  • Сок от агаве
  • Сироп от ечемичен малц
  • Оризов сироп

Четете етикетите на храните

За да идентифицирате скритите захари, е важно внимателно да четете етикетите на храните, когато пазарувате. Потърсете раздела „захари“ на етикета за хранителни стойности, който изброява както естествените, така и добавените захари. Имайте предвид обаче, че естествените захари, като тези, които се съдържат в плодовете и млечните продукти, не са непременно вредни, когато се консумират като част от балансирана диета.

Проверете списъка със съставките

Съставките са изброени в низходящ ред по тегло, така че ако захарта е една от първите съставки, продуктът вероятно съдържа значително количество добавени захари. Внимавайте с продукти с множество видове захар, посочени сред основните съставки.

Изберете опции с ниско съдържание на захар

За да намалите приема на скрити захари, избирайте цели храни, когато е възможно. Пресните плодове, зеленчуци, постните протеини и пълнозърнестите храни обикновено са с ниско съдържание на добавени захари и осигуряват основни хранителни вещества за добро здраве.

Внимавайте с преработените храни

Преработените храни, като пакетирани закуски, сосове и подправки, често съдържат скрити захари. Изберете минимално преработени или домашно приготвени алтернативи, за да сведете до минимум приема на захар.

Вместо това пийте вода

Много напитки, включително газирани напитки, плодови сокове и енергийни напитки, са пълни със скрити захари. Изберете вода или неподсладени напитки, за да утолите жаждата си без добавена захар.

Освен това възприемането на внимателни хранителни навици може да ви помогне да осъзнаете по-добре захарите, които консумирате. Отделете време, за да се насладите на всяка хапка и обърнете внимание на това как се чувствате от различните храни. Това може да ви помогне да направите по-информиран избор относно това какво ядете и колко захар консумирате.

Запомнете: малки промени в диетата ви могат да доведат до значителни подобрения в здравето ви с течение на времето. Като дадете приоритет на цели, непреработени храни и обърнете внимание на скритите захари, можете да поемете контрола върху диетата си и да поддържате дългосрочното си благосъстояние.